Sinds kort kan je in de doe-het-zelfzaak zonnepanelen met stekker aankopen die je gewoon in het stopcontact kan steken. Geen ingewikkelde installatie, dus. En eindelijk kunnen appartementbewoners ook een zonnepaneel op hun balkon zetten. Maar is het wel zo’n goed idee? Is het in jouw geval wel de moeite waard? Hoe hou je het veilig? In dit artikel delen we ons advies.
Hoe werkt het?
Zonnepanelen met een stekker werken van zodra je ze in het stopcontact steekt. Je moet dus geen omvormer plaatsen (wat bij fotovoltaïsche panelen op je dak tot nu toe wel altijd het geval is) omdat de omvormer in het paneel ingewerkt zit. Ook aan je elektrische installatie moet je niets aanpassen. De stroom komt rechtstreeks op je eigen elektriciteitsnet terecht.
Dit is voor appartementsbewoners een prima manier om zelf groene stroom op te wekken en het verbruik tijdens de zonnige uren dus te besparen op de energiefactuur.
Zijn zonnepanelen met stekker toegelaten in jouw appartement?
Vooraleer je investeert in zo’n inplugbare zonnepanelen, check je best eerst of je deze panelen wel mag installeren in jouw appartement. Het installeren van zo’n zonnepanelen moet altijd gebeuren met toestemming van de mede-eigenaren omdat ze een impact hebben op het mede-eigendom. In een algemene vergadering moeten ze dus beslissen of ze in het appartementsgebouw al dan niet dergelijke plug-in-zonnepanelen toelaten.
Welke factoren spelen mee?
🔥 Brandveiligheid
De capaciteit van het elektriciteitsnet (en dus de kabels) in het appartementsgebouw moet voldoende zijn om het thuis opwekken van de stroom op te vangen. Uiteraard hangt dit mee af van het aantal mensen dat effectief zo’n zonnepaneel in huis haalt. Maar het kan niet de bedoeling zijn dat de ene bewoner dit wel mag, en de andere niet meer.
🤩 Esthetiek
Het uitzicht van een appartement verandert wanneer balkons her en der zonnepanelen hebben staan. Mede-eigenaren die belang hechten aan het uiterlijk en de uistraling van het gebouw zouden dus wel eens kunnen struikelen over die stekkerpanelen. Esthetiek weegt voor velen nog op tegen ecologische oplossingen.
📃 Statuten
Stekkerpanelen zullen een plaats moeten krijgen in de statuten van het gebouw. Vaak staan daar specifieke regels in over wat er op de terrassen mag geplaatst worden en wat niet (zie ook ‘esthetiek’). De nieuwe zonnepanelen zullen dus een officiële vermelding moeten krijgen in de statuten.
🌬️ Verzekering bij schade
Het is van groot belang om de panelen stevig te verankeren, zodat ze niet naar beneden vallen of wegwaaien. Maar wat als dat bij stormweer toch gebeurt? Kan dit dan verhaald worden op de verzekering van de bewoner? Of van het appartementsblok? Ook dat is vandaag nog niet duidelijk voor appartementsbewoners.
Locatie en oriëntatie
Is je balkon interessant georiënteerd voor zonne-energie? Komt er voldoende zonlicht, en op welke uren van de dag?
Onderzoek vooraf goed of er op je balkon voldoende zon is, waar je de zonnepanelen dan zou bevestigen, of er wel plaats voor is en hoe je ze zal richten. Ook kan je je verbruiksgedrag aanpassen. Vang je vooral in de voormiddag veel zon of is dat vooral ’s avonds? Dan zet je je elektrische toestellen op dat moment van de dag best vaker aan.
Veilig geïnstalleerd
Het kan in ons land al eens serieus stormen en waaien. Een paneel vangt behoorlijk wat wind, dus het is van groot belang dat je je zonnepanelen stevig en veilig verankert. Check bij je verzekeraar of deze panelen bij op de polis kunnen.
Kies zeker ook een zonnepaneel dat het juiste certificaat draagt, zodat je zeker met veilig materiaal aan de slag gaat.
Hoeveel watt mag je in huis halen?
Je mag per woning de capaciteit van 800 watt niet overschrijden. Deze grens geldt voor de stekkerpanelen en je eventuele thuisbatterij samen. Dit is trouwens een grens die in Vlaanderen geldt, maar die nog niet in een federale wet is gegoten.
Let dus goed op welke panelen je koopt en wat de capaciteit is. Ga bijvoorbeeld voor 2 panelen van 360 watt. Dan kan er nog een batterij bij.
Overschreid de grens van 800 watt niet, anders loop je het risico dat je elektrische installatie dit niet trekt. Zo kan je serieuze beschadigingen en zelfs brand veroorzaken en voorkom je overbelasting van het elektriciteitsnet bij zeer zonnig weer.
Nog veel onduidelijkheid
Naast een statuutswijziging op de vergadering van mede-eigenaren in je appartementsgebouw, is er nog wel meer onduidelijkheid. Zo is er nog geen echte wetgeving specifiek rond deze zonnepanelen met een stekker. Ze zijn toegelaten, maar verder is het voor mede-eigenaren koffiedik kijken en moeten ze zelf uitzoeken wat ze nu wel of niet toelaten. Best opvallend als je weet dat een derde van de bevolking in appartementen woont en dit soort panelen dus best een flinke bijdrage zouden kunnen betekenen voor het verminderen van fossiele energie.
Ook steden en gemeenten kunnen naar goeddunken restricties opleggen, bijvoorbeeld vanuit esthetisch standpunt in de historische kern of het toeristische hart. Check dus ook eens bij de dienst stedebouw of er in jouw situatie een verbod op deze zonnepanelen geldt vooraleer je investeert.
🔮 Wij voorspellen: een nieuwe aanvulling in het AREI
We hebben geen glazen bol, maar zien de bui overduidelijk hangen. Binnenkort zal er in het AREI (het Algemeen Reglement Elektrische Installaties) een nieuwe aanvulling komen over dergelijke plug-in-zonnepanelen. En dan voegen we deze aanvulling uiteraard bij onze Masterclass AREI, zoals we steeds doen bij wijzigingen of aanvullingen van het reglement. Wij kijken er alvast naar uit, want helderheid is nodig.
Bronnen: vrtnws, synergrid, livios