BA5-opleiding vakbekwaam persoon – basis: veilig werken met elektriciteit

Bijna dagelijks worden er grote of kleine arbeidsongevallen met elektriciteit geregistreerd. Vandaar dat de wetgeving voorziet in een specifieke opleiding zodat u als werknemer zelf de gevaren, die verbonden zijn aan de uit te voeren werkzaamheden, kan inschatten.

Bij Bureau 9000 wordt deze opleiding gegeven door technische experten die één voor één een uitgebreide praktijkervaring hebben opgedaan in de industrie. Door in het begin van de opleiding in dialoog te gaan met de cursisten, kunnen onze mensen de leefwereld van uw medewerkers beter begrijpen en op die manier een opleiding “op maat” aanbieden voor uw bedrijf.

Wij geven sinds 2015 veiligheidsopleidingen elektriciteit en niemand van onze cursisten is sindsdien betrokken geweest in een elektrisch ongeval. Dit komt omdat wij in onze opleidingen niet zomaar theorie verkopen, maar wij laten de deelnemers inzien waarom veiligheid binnen elektriciteit zo belangrijk is. Wij leggen hen op een eenvoudige manier de werking uit van verschillende veiligheidstoestellen zoals een automaat en differentieelschakelaar. Op die manier weten uw medewerkers wanneer ze beschermd zijn en wanneer niet. Het kennen van de mogelijke risico’s in een elektrische installatie, is één van de belangrijkste voorwaarden om arbeidsongevallen te voorkomen.

Deze BA5-opleiding vakbekwaam persoon – basis richt zich specifiek naar werknemers met een elektrische voorkennis die fysiek zelf werken aan een elektrische installaties moeten uitvoeren of deze moeten superviseren. Typische voorbeelden hiervan zijn elektriciens, technisch onderhoudspersoneel, technische managers, enz. Daarom wordt in deze BA5 opleiding ook onderwerpen behandeld als netsystemen, kabelberekeningen, wettelijke verplichtingen als gebruiker of uitbater van een installatie, het opstellen van een risicoanalyse. Het gevaar schuilt in een klein hoekje. Leer gevaren herkennen, inschatten en vervolgens gepast te handelen, schrijf je daarom vandaag nog in voor deze opleiding!

Na deze opleiding mag je als BA5 vakbekwaam persoon alle handeling uitvoeren in een elektriciteitskast voor en na de beschermplaat (carta). Je mag alle fysieke werken uitvoeren aan een elektrische installatie zowel spanningsloos als ook onder spanning indien de noodwendigheden dit vereisen. Het betreden van een hoogspanningscabine of hoogspanningsinstallatie is toegelaten voor een BA5 persoon, mits het in acht nemen van de nodige veiligheidsmaatregelen.

KMO-portefeuille

Bureau 9000 is door de Vlaamse overheid gecertificeerd als dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dat betekent dat je bedrijf tot 30% van de opleidingskost kan terugkrijgen. Het registratienummer van Bureau 9000 is DV.O 220019.

Opleidingsduur: 14 uur (2 dagen in leslokaal of 4 halve dagen online)

In-company BA5 Opleiding (Basis)

€ 1080 per lesdag (twee lesdagen)

Open opleiding BA5 (Basis)

€ 550 per deelnemer (ontbijt, lunch, dranken & syllabus inbegrepen)

Grotesteenweg Noord 1 bus 4
9052 Zwijnaarde

Basis formule: 2 lesdagen of 4 dagen online

13/10/2020 & 15/10/2020
(Ontbijt 08u30)

19/01/2021 & 21/01/2021
(Ontbijt 08u30)

20/04/2021 & 22/04/2021
(Ontbijt 08u30)

14/09/2021 & 16/09/2021
(Ontbijt 08u30)

14/12/2021 & 16/12/2021
(Ontbijt 08u30)

De opleidingen gaan telkens door van 09u – 17u.

Inschrijven

Wat mag u verwachten van de BA5 Opleiding Basis?

  • Basisbegrippen elektriciteit

  • Wetgeving, bekwaamheden en verantwoordelijkheden

  • Belangrijkste risico’s: schokstroom en vlamboog

  • Bescherming tegen (on)rechtstreekse aanraking in de verschillende netten

  • Schakel- en beveiligingsapparatuur

  • Veilig werken met elektrische installaties

  • Last Minute Risk Analysis (LMRA), Lock-Out Tag-Out (LOTO)

  • Veilig in en uit dienst nemen

  • Hoogspanning

  • Praktische wenken

Interesse in de BA5 Basis opleiding? Schrijf je in via onderstaand formulier:

Bekijk onze andere opleidingen

BA4 Opleiding Basis

BA5 Opleiding Refresh

VCA Opleiding