Waarom is een goed werkende noodverlichting zo belangrijk?
Heel simpel gezegd, maar wel helemaal waar: goed werkende noodverlichting kan levens redden.
Als je gebouw op het moment van brand of een stroomstoring een correct ontworpen en goed werkende noodverlichtingsinstallatie heeft, is de noodverlichting hét middel om medewerkers, klanten en bezoekers veilig en via de kortste weg naar buiten te leiden. Je evacueert zo je werkplaats of gebouw op de vlotst mogelijke manier, met het minst risico op gewonden. Dankzij de noodverlichting kunnen medewerkers ook de brandblusapparaten terugvinden en ze voorkomen paniek bij de aanwezige medewerkers.
Niet alleen bij brand
Plotseling kan, ook zonder een brand, de stroom uitvallen door een elektrische storing. Een goede noodverlichting zorgt er dan voor dat het niet plots aardedonker is. Iedereen kan zich blijven oriënteren, kan activiteiten veilig afronden en zich op een veilige manier naar buiten begeven.
Werkplaatsen met verhoogde risico’s
Ook voor werkplekken waar sprake is van verhoogde risico’s, bv. op werkplaatsen waar men werkt aan elektrische borden, ruimtes met draaiende delen, zuurbaden, hete of brandbare materialen, geeft de noodverlichting voldoende licht om deze processen gecontroleerd te kunnen afsluiten en om veilig de weg naar buiten te vinden.
In sommige gebouwen is het veiliger om niet te evacueren, zoals ziekenhuizen of woonzorgcentra. Daar is voortaan lokale noodverlichting verplicht. En een risicoanalyse bepaalt daar welke verlichting je moet plaatsen.
Risicoanalyse noodverlichting: lokale noodverlichting in niet te evacueren gebouwen
In december 2024 werd een nieuwe norm voor noodverlichting van kracht (EN 1838). Daarin staan alle lichtvereisten voor noodverlichtingssystemen, zoals lichtsterkte en dergelijke.
Eén van de nieuwigheden in de EN1838 is de noodverlichting in gebouwen waar het in bepaalde gevallen veiliger is om NIET te evacueren, zoals ziekenhuizen of woonzorgcentra.
In deze gebouwen moet nu verplicht lokale noodverlichting geplaatst worden, zodat de zorgen óók in het geval van wegvallende elektriciteit ten volle kunnen verder gezet worden.
Welke noodverlichting moet je dan voorzien, hoe sterk moet die verlichting zijn en welke autonomie moeten de noodlichten hebben? Dat wordt bepaald aan de hand van een risicoanalyse noodverlichting.

Verhoog de veiligheid van je mensen
Een risicoanalyse noodverlichting voor lokale verlichting verhoogt de veiligheid van bewoners, patiënten en personeel in gebouwen waar zorg centraal staat en waar het in bepaalde gevallen – wanneer er bijvoorbeeld geen direct brandgevaar heerst – veiliger is om niet te evacueren.
Risicoanalyse op maat
Ook voor een RA Noodverlichting werken we op maat. Elk gebouw heeft unieke behoeften en een specifiek gebruik. Geen enkele situatie is te gek om een oplossing voor te vinden.
Wees er tijdig bij
Door nu al de juiste verlichting te plaatsen, voorkom je dure vergissingen en onveilige situaties.