De Gazet van Antwerpen – Kristin Matthyssen | In de Molenstraat in Brecht kwam Vlaams minister van Energie Bart Tommelein de meest energiezuinige woning van het land openen. Het Molenhuisje heeft een E-peil van min 61 en is afkoppelbaar van het net.

Op 10 juli openen Floris Verbunt en Danique Moonen hun brasserie en bed&breakfast de Steenen Molen in de vroegere Boenke Boenke-molen in Brecht. Het jong stel gaat zelf op het domein wonen, in de schaduw van de toekomstige molenwieken die ook nog moeten terugkeren. De vader van Floris, Gie Verbunt, is CEO van IZEN Group uit Lille, een installatiebedrijf voor hernieuwbare energie. Hij gebruikte de renovatie van het Molenhuisje als testcase om de allernieuwste technologieën op het vlak van hernieuwbare energie die op de markt zijn, te demonstreren. Het huisje werd gerealiseerd in samenwerking met studiebureau Cabbaut en architect Jef Faes. “De norm voor nieuwbouwwoningen ligt vandaag op een energiepeil van 50”, zegt Verbunt. “Wij komen hier op E-61 uit, wat betekent dat de woning zelfs meer energie opwekt dan dat ze verbruikt. Ze dekt alle energiebehoeften van de bewoners, inclusief mobiliteit.”

Energieneutraal

Floris en Danique kunnen nog het hele jaar door elektrisch rijden met de elektriciteit die hun rooftop-zonnepanelen opwekken. Het huis is uiteraard sterk geïsoleerd, en wordt verwarmd met zonnecollectoren. Ook het warme water komt daarvan, en in het ventilatiesysteem wordt de warmte gerecupereerd. Stroom krijgt de woning van de zonnepanelen.

“Het Molenhuisje beschouw ik als een energieneutrale getuigenwoning. Een huis dat bewijst dat we ons in de toekomst volledig kunnen loskoppelen van het energienet. Het is bovendien een mooi huis. De erg goed geïsoleerde buitenmuren zijn wit en de zonnepanelen zijn geïntegreerd in het zwart dak.

Volgens Gie Verbunt kostte de verbouwing 15% meer door het gebruik van de isolatie en technologie. “En serieuze investering, maar de terugverdientijd schat ik op vijf à zes jaar.”

Perfecte wereld

Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie Bart Tommelein (Open Vld) ondertekende een bord dat aan de gevel zal worden aangebracht. “Iedereen kent het televisieprogramma De Ideale Wereld. Wel, in mijn Ideale Vlaanderen zou iedere woning zoals het Molenhuisje zijn”, reageert Tommelein. “Voor mij is dit de perfecte wereld, omdat de energie-efficiëntie voorop staat als uitgangspunt, aangevuld met de energie-opwekkende technologieën. De bouwheer is eerst uitgegaan van optimale isolatie en luchtdichtheid. Het heeft geen zin om zonnepanelen te leggen op een dak waar de wind zo doorheen blaast.”

Tommelein zei dat veel Vlamingen hem ervan verdenken aandelen te hebben in bedrijven die zonnepanelen leggen. “Dat is niet zo. Maar ik voel wel dat wij voor een ongeziene transformatie staan op het vlak van rationeel energieverbruik, een transformatie die niet tegen te houden is. Er is een vertrouwenscrisis geweest wat zonnepanelen betreft. Die wil ik absoluut ombuigen.”

Zonnepanelen

“Straks worden de Vlaamse energieleningen hervormd, waarbij isolatie en zonnepanelen gekoppeld worden. 18% van de woningen in Vlaanderen beschikt nog niet over dakisolatie. Bij de hervorming van de energiepremies gaan we inzetten op totaalrenovaties. Het heeft weinig zin om dubbel glas te installeren, terwijl het dak nog niet geïsoleerd is. Door bijvoorbeeld de hele wijk aan te pakken, zullen die energiebesparende maatregelen goedkoper worden.”

Bart Tommelein had het ook nog over het zonneplan en de lancering van een zonnekaart. “Op die zonnekaart zal iedereen kunnen controleren of zijn dak geschikt is voor zonnepanelen. Niet iedereen heeft een zuidelijk of westelijk gericht dak. Sommige mensen wonen in een te bosrijk gebied. Of wat als je in een appartement woont en toch wil investeren in zonne-energie? Daarom gaan we in overleg met werkgevers die hun bedrijfsdak ter beschikking willen stellen van werknemers. Het bedrijf is van de baas, maar het dak van het personeel: dat moet toch kunnen?”

Meer dan de helft van de energievraag in Vlaanderen bestaat uit warmte. “In het najaar komt er nog een windplan voor de bouw van meer windturbines”, kondigde de minister aan in de schaduw van de windturbines naast de E19 in Brecht.

Ook brasserie en B&B De Steenen Molen zijn goed geïsoleerd. Het viel gisteren tijdens de receptie op hoe aangenaam warm het in de molen was.

2020-06-08T17:03:42+02:002 juli 2016|

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

Energiedelen: zo werkt dat

Pralines produceren op energiezuinige manier? Dat kan!

Als bedrijf energie besparen: onze basistips

Ga naar de bovenkant