BA5-opleiding vakbekwaam persoon: veilig werken met elektriciteit – refresh

Deze BA5 opleiding vakbekwaam persoon – refresh richt zich tot werknemers met elektrische voorkennis of werknemers die de BA4 opleiding én de BA5-basisopleiding hebben gevolgd.

De opleiding is gericht naar medewerkers die zelf werken moeten uitvoeren aan elektrische installaties of dergelijke werken moeten superviseren. Denk maar aan elektriciens, technisch onderhoudspersoneel, technische managers, enz.

De deelnemers leren in de BA5-opleiding gevaren herkennen, inschatten en gepast handelen. We behandelen onderwerpen als netsystemen, kabelberekeningen, wettelijke verplichtingen als gebruiker of uitbater van een installatie, het opstellen van een risicoanalyse, enz.

Deze BA5 refresh-opleiding biedt een verfrissing van deze kennis, maar wordt vooral opgebouwd rond de specifieke vragen van deelnemers of de noden van het bedrijf (als het een in-company opleiding betreft). Bijvoorbeeld: oefeningen op kabelberekening, werken in een Atex omgeving, schakelen in een hoogspanningscabine, enz.

Bijna dagelijks gebeuren er grote of kleine arbeidsongevallen met elektriciteit. De wetgeving verplicht dan ook een specifieke opleiding voor wie met elektrische installaties werkt.

BA5-opleiding vakbekwaam persoon: theorie, bewustzijn en praktijkvoorbeelden

De docenten van Bureau 9000 zijn technische experten (engineers) met uitgebreide praktijkervaring in de industrie. We stemmen de opleiding af op de cursisten en hun werkomgeving. Zo krijgen ze een BA5-opleiding op maat, boordevol praktijkvoorbeelden die ze zich levendig kunnen voorstellen.

Wist je dat we sinds 2015 veiligheidsopleidingen elektriciteit aanbieden? En dat nog geen enkele cursist van Bureau 9000 sindsdien betrokken was in een ongeval met elektriciteit? Dat komt nét omdat onze opleidingen niet alleen theoretische info bevatten, maar dat ze vooral ook het bewustzijn en inzicht verhogen over het levensbelang van veiligheid rond elektriciteit.

Wat kan je na deze BA5-opleiding?

Na deze opleiding mag je als BA5 vakbekwaam persoon:

 • alle handeling uitvoeren in een elektriciteitskast voor én na de beschermplaat (carta).
 • alle fysieke werken uitvoeren aan een elektrische installatie – zowel spanningsloos als onder spanning indien een noodgeval dit vereist.
 • een hoogspanningscabine of hoogspanningsinstallatie betreden mits het opvolgen van de nodige veiligheidsmaatregelen.

Belangrijk!

Na het volgen van deze opleiding van Bureau 9000 ontvang je een opleidingsattest BA5 Vakbekwaam persoon dat 5 jaar geldig is. Opgelet! Pas nadat jouw werkgever (op basis van je behaalde opleidingsattest) aan jou een bevoegdheidsverklaring heeft afgeleverd, mag je pas echt aan de slag als BA5 Vakbekwaam Persoon.

KMO-portefeuille

Bureau 9000 is door de Vlaamse overheid gecertificeerd als dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dat betekent dat je bedrijf tot 30% van de opleidingskost kan terugkrijgen. Het registratienummer van Bureau 9000 is DV.O 220019.

Heb je vragen? Contacteer ons gerust: telefonisch of via onze contactpagina.

Opleidingsduur: 7 uur (1 dag)

In-company BA5 Opleiding (Refresh)

€ 1080 per lesdag

Inschrijven

Wat mag u verwachten van de BA5 Opleiding Refresh?

 • Basisbegrippen elektriciteit

 • Wetgeving, bekwaamheden en verantwoordelijkheden

 • Belangrijkste risico’s: schokstroom en vlamboog

 • Bescherming tegen (on)rechtstreekse aanraking in de verschillende netten

 • Schakel- en beveiligingsapparatuur

 • Veilig werken met elektrische installaties

 • Last Minute Risk Analysis (LMRA), Lock-Out Tag-Out (LOTO)

 • Veilig in en uit dienst nemen

 • Hoogspanning

 • Praktische wenken

Interesse in de BA5 Refresh opleiding? Schrijf je in via onderstaand formulier:

Bekijk onze andere opleidingen

BA4 Opleiding Refresh

BA4 Opleiding Basis

Industriële Elektriciteit