VCA-opleiding: veiligheid op en rond de werkplek
Een veilige werkplek en geïnformeerde medewerkers zijn van groot belang om het risico op arbeidsongevallen te verkleinen. Meer nog: de wetgeving verplicht zelfs specifieke opleidingen voor werkgevers en werknemers rond veiligheid, gezondheid en milieu.
Deze VCA-opleiding richt zich specifiek tot bedrijven die de VCA-certificatie willen behalen. Een praktijkgerichte VCA-opleiding voor werknemers en leidinggevenden is een must voor het behalen van het VCA-certificaat.
VCA staat letterlijk voor Veiligheid Gezondheid Milieu Checklist Aannemers. Maar het is veel meer dan een checklist. De VCA-opleiding is een compleet programma waarmee dienstverlenende bedrijven structureel en objectief gecertificeerd – en dus ook getoetst – worden op hun systemen rond veiligheid, gezondheid en milieu.
Concreet: een opdrachtgever moet er steeds op toezien dat de aannemer die de opdracht uitvoert de nodige preventiemaatregelen in acht neemt. Of de opdrachtnemer deze maatregelen toepast, kan hij bewijzen met een VCA-erkend diploma. Dit certificaat richt zich naar werknemers en leidinggevenden in operationele context.
In een VCA-erkende onderneming zijn medewerkers zich bewust van de dagdagelijkse verantwoordelijkheden met betrekking tot Preventie, Veiligheid, Gezondheid en Milieu (B-VCA). Leidinggevenden in een operationele context moeten dan weer beschikken over een goede kennis rond deze onderwerpen (VOL-VCA). Beide aspecten komen in de VCA-opleiding ruim aan bod.
De VCA-opleiding wordt steeds afgerond met een verplicht examen.
KMO-portefeuille
Bureau 9000 is door de Vlaamse overheid gecertificeerd als dienstverlener binnen de KMO-portefeuille. Dat betekent dat je bedrijf tot 30% van de opleidingskost kan terugkrijgen. Het registratienummer van Bureau 9000 is DV.O 220019.