Skip to content

Als bedrijf moet je aan heel wat nieuwe energieverplichtingen voldoen én zijn er heel wat to do’s rond veiligheid en elektriciteit. We zetten ze graag voor jou op een rij.

We snappen het: die nieuwe energieverplichtingen komen vaak over als extra papierwerk, rompslomp en kosten. Toch zijn deze regels veelal in het leven geroepen om goede redenen.

Ze zorgen ervoor dat we samen de klimaatdoelstellingen halen en dat we de opwarming van de planeet zo laag mogelijk houden. 🌍 Tegelijk zal je merken dat je dankzij het volgen van de energierichtlijnen ook je energiefactuur ziet dalen. 👌

De veiligheidsregelgeving is er dan weer om je mensen, je bezoekers en je klanten te beschermen tegen ongevallen, en om het risico op kortsluiting of brand in je bedrijf minimaal te houden.

Wist je dat 72% van de branden veroorzaakt wordt door issues met elektriciteit?

Best belangrijke zaken, dus.

En vooral: een goeie motivatie om aan ‘dat verdomde papierwerk’ te beginnen. 💪

Nieuwe energieverplichtingen: wat verandert er in 2024?

Het EPC NR vervangt het EPC Publiek

Voor bedrijven is de belangrijkste nieuwe verplichting vanaf 1 januari 2024 het EPC NR, waarbij NR staat voor niet-residentieel. Alle grote gebouweenheden van publieke gebouwen en overheidsgebouwen moeten vanaf dan beschikken over zo’n EPC NR.

Het huidige EPC Publiek volstaat niet langer om aan de verplichtingen voor publieke gebouwen te voldoen. Voor publieke gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte groter dan 250m² geldt bovendien een uithangplicht.

Meer info hierover vind je binnenkort bij onze diensten. Wij bieden als onafhankelijk energieadviseur hulp bij het opmaken van jouw EPC NR. Vraag hier meer info

💡 Slimme energietip: gun je bedrijf een energie-audit

Voor veel bedrijven is een energie-audt een wettelijke verplichting. Maar het is vooral ook heel slim om zo’n energie-audit te laten uitvoeren. Wanneer de energieprijzen opnieuw stijgen, kan jij genieten van de concrete acties die je nu al ondernomen hebt.

De inzichten die een energie-audit je bieden, werken inspirerend om processen en materialen efficiënter, zuiniger en budgetvriendelijker aan te pakken. Jij wint!

Een energie-audit mag enkel uitgevoerd worden door een energiedeskundige die door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) aanvaard wordt. Wij zijn daar één van, dus schakel ons zeker in.

Deze 3 zaken waren al veranderd vóór 2024

… maar zijn bij veel bedrijven nog ‘to do’ … 😉

1 | 🌬️ Binnenluchtkwaliteit 

Elke gesloten en publiek toegankelijke zaak (café’s, cultuurhuizen en clubs, sportzalen) hebben sinds december 2023 de verplichting om een risicoanalyse binnenluchtkwaliteit te hebben. Door een gezonde luchtkwaliteit bevorder je de gezondheid van je medewerkers en klanten. Vanaf 2025 is er ook de verplichting om transparante communicatie over de luchtkwaliteit in je zaak te bieden. Oeps, heb je nog geen risicoanalyse binnenluchtkwaliteit? Wij helpen je daarbij!

2 | 🔎 Risicoanalyse elektrische installatie 

Een up-to-date risicoanalyse van je elektrische installaties is een must. Wanneer er iets gebeurt en je kan aan de inspectie geen geldige risicoanalyse voorleggen, dan ziet het er niet zo rooskleurig uit. Maar wat is ‘up-to-date’? Om de hoeveel jaar moet je een risicoanalyse elektrische installatie laten uitvoeren? Geen nood, er staat geen exact cijfer op. Wel zijn er drie voorwaarden om te bepalen of je risicoanalyse recent genoeg is.

Je laat je risicoanalyse hernieuwen als

  • de wetgeving wijzigt (en die is stevig gewijzigd in 2020-2021 ⚡).
  • de preventie-adviseur vindt dat een nieuwe analyse nodig is.
  • de functie van je gebouw wijzigt.

Wie voert zo’n risicoanalyses elektrische installaties uit? Wel, wij! Contacteer ons en we brengen dat voor jou in orde.

3 | 💡Opleidingen BA4 en BA5 voor je medewerkers 

Opgeleide medewerkers verhogen de veiligheid van je bedrijf en iedereen die er over de vloer komst. Voor poets-, klus- en winkelpersoneel is een BA4-opleiding een must. Je mensen leren veilig werken in en om elektriciteit.

Voor technisch personeel dat rechtstreeks met de elektriciteitskast werkt, is er de BA5 opleiding.

Beide opleidingen moeten om de vijf jaar opgefrist worden. Je krijgt dan een nieuw certificaat.

Al langer geleden dat je personeel de opleidingen BA4 en BA5 volgde? Schrijf ze hier meteen in voor de open opleidingen (of vraag een in-company opleiding).

⚡ Tot slot: we wensen je een zuinig, veilig en gezond 2024. We blijven ook dit jaar je enthousiaste en vooral ook onafhankelijke partner in energiekwesties, elektrische engineering en kwalitatieve opleidingen.

Back To Top